Vámosoroszi

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Műemlékek, látnivalók

Programok

Rendezvények

Deutsch

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt...

Térképek
 

A Polgármesteri Hivatal épülete

A Polgármesteri Hivatal épülete

 A község kb.900 körül keletkezett. A régi írásmód szerint a neve Uruczy volt. I. István idejében már királyi birtok, 1324-ben kapott vámjogot, ekkor kapta a Vámos előnevet.
A terület birtokosai a XIV. században a Kölcsei és a Matucsynai családok. Egy részét 1419-ben a király Báthory Istvánnak és Benedeknek adományozta, a másik részét 1471-ben Kusalyi-Jahsch István kapta meg. 1524-ben az egész falu Drággfy János országbíró kezére kerül, aki maga is részt vett a mohácsi csatában. 1633-ban ismét új gazdái voltak településünknek Bethlen István és Péter személyében. 1810-től gyakran változtak a birtokosok: a Tolnay, a Domahidy, Szenyichey, Gulácsy, Mándy és más családok lakták.
A falu a Rákóczi szabadságharc idején teljesen elpusztult. Harminc év múltán is csak 8-10 kunyhóról szól a krónika. 1810-ben viszont már 321 fő él újra itt, 1819-ben pedig 12 nemes, 44 telkes jobbágyukkal együtt. 1877-ben 484 lakosa van.
A XIX. század második felében a Rédhey grófok, a Fábri, illetve a Luby családok voltak a birtokosok. Ezt követte a Staudinger család 2 tagja: József és Béla, majd 1945-ig Christeph Frigyes, Béla, Pál, illetve Jenő középbirtokosok. 1900-ban 561 lakosa és 99 háza volt.
A község közigazgatásilag 1895 október 1-től 1949 augusztus 30-ig a kisnaményi körjegyzőséghez, 1949 szeptember 1-től 1950 október 30-ig a csaholci körjegyzőséghez tartozott. 1950 november 1-tõl 1970 június 30-ig önálló községi tanácsa van. 1970 július 1-től  1990-ig a Csaholci Községi Közös Tanácshoz tartozott.
A rendszerváltozás után a település ismét önálló. Az 1990-es választások után közigazgatási besorolása: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében független polgármesterrel és független képviselő testülettel rendelkező község.

A falu jelképei: címere és zászlaja.

Címer: A címer pajzs alakú, középen hosszanti irányban kettémetszve, bal felső sarkában a település mezőgazdasági jellegére utalva piros alapon 3 aranyszínű búzakalász, a pajzs alsó sarkában a települést átszelő Tapolnok-patakot jelképező szimbólum ezüst alapon, a pajzs jobb oldalán teljes terjedelemben a Vámosoroszi Református templom előnézetből, mely mint tudjuk a település számára nagy jelentőséggel bír, mivel műemlék.
A templom fekete-fehér rajzolatú, az alap, melyen a templom áll zöld színű, a templom háttere ezüst színű.
A pajzs felett szimmetrikusan ívelt formában található a település neve és az egész pajzsot két oldalról körülöleli egy akantusz levél.
Mindhárom mező motívumai lebegők, középen elhelyezve.

 Zászló: A zászlóalap 2:1 arányú, álló formátumú, 100x200 cm-es fehér zászlóselyem, alul aranyrojt díszítéssel. Az önkormányzat címere a zászlóalap felső kétharmad alján - színes megjelenítéssel - a zászlóalap egyik oldalán foglal helyet, mely felett a község neve feketével ívelten jelenik meg. A zászlóalap felső bujtatójában fa merevítés és arany sodrott zsinór van.

 Témaelválasztó ikonNagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzat

Az önkormányzat intézményei

Közérdekű hirdetések

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Önkormányzat döntéseivel kapcsolatos ügyiratok

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Önkormányzat rendeletei

Vámosoroszi Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés