Vámosoroszi

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Műemlékek, látnivalók

Programok

Rendezvények

Deutsch

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt...

Térképek
 

A református templom 8-szögletű tornyának fotója A településen az első kőből épült, cseréppel fedett épületet 1905-ben építtette Staudinger Béla. Ez a kastély, amely napjainkban a Művelődési Háznak ad helyet.
1952-ben vezették be az első házba a villanyvilágítást.
Az első itt megjelenő tömegközlekedési eszköz az 1958-ban forgalomba állított kisvasút volt, ami egészen 1970-ig üzemelt.
A község műemléke a református templom, ami a XV. század végén épült. Érdekes arányú nyolcszögletű tornya későbarokk jellegű, amely középkori alapokra a XIX. század elején épült. Előde egyszerű fa harangláb volt. A XVIII. századi festett berendezésen kívül különös figyelmet érdemel a szentély későgótikus csillagboltozata. A papi széket 1794-ben készítette Vasváry Gábor. Az ő nevét viseli a korona is. A festett mennyezet sajnos már elpusztult, de a templom esztétikai kompozíciója a mai napig is minden belépőt megragad.
Régi korok emlékei közt meg kell említenünk az egykori szárazmalmot, melyet az egyház 1846-ban használtan vett meg a csegöldi uradalomtól. Készítésének ideje a XIX.század elejére, esetleg a XVIII. század végére tehető. A lóval vontatott szárazmalom két egymással szorosan összeépült részből, a sátorból és a malomházból áll. A sátor kb. 13 méter sugarú körbe szerkesztett 12 szög alaprajzú. Tetõőzerkezetét a sokszög csúcsain elhelyezett faoszlopok /szúlápok, ágasok/ tartják. Fedése eredetileg fazsindely volt, amelyet később nádra, majd zsúpszalmára cseréltek. 1886-ban a malomházzal ellentétes oldalon olajütő is építettek hozzá. Községünkben 1953-ig működött, majd 1957-ben lebontották. Jelenleg /a később épült olajütő rekonstrukciója nélkül/ a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban található.

A református templom 8-szögletű tornya     


A Tapolnok-patak ősszel, háttérben a református templommal

A Tapolnok-patak ősszel

Témaelválasztó ikon

 Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzat

Az önkormányzat intézményei

Közérdekű hirdetések

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Önkormányzat döntéseivel kapcsolatos ügyiratok

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Önkormányzat rendeletei

Vámosoroszi Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés