Tiszacsécse

Köszöntő

Tiszacsécse rövid története

Móricz és Tiszacsécse

A Móricz Zsigmond Emlékház

A református templom

A református fa harangtorony

Programok

Rendezvények

Civil szervezet

Közintézmények

Képtár

Szállás, vendéglátás

Térkép
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional Level A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0„Milyen boldog vagyok én, hogy itt
születhettem, hogy én innen vittem
magammal a nyelvet, az érzéseket s talán
az erőt az egész magyarság öntudata elé.”

(részlet Móricz Zsigmond 1929-es Tiszacsécsei
beszédéből)


 
A fotó a falu kezdetét mutatja az üdvölőtáblával együtt

 A falu kezdete

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti szegletében fekvő településünk lakossága nevében köszöntöm az irántunk érdeklődőket.

Településünk a Magyar-Ukrán határ mentén helyezkedik el, ahol az országhatárt a Tisza folyó jelenti. A Szatmári-Tiszaháton a csöndes, faragott tornácos házakkal teli településen kanyargózik tovább az út. Móricz Zsigmond tette híressé, amelyről 1942-ben így írt: “ Csécse ott fenn a Tiszaháton, a szőke Tisza partján a hatvankét házból álló kis falu, amely úgy körül van véve gyümölcsössel, szilvásokkal, hogy ha az ember szekérrel közeledik felé, semmit sem lát belőle távolról, csak a gyümölcserdőt, és annak a közepén a pompás fatornyot, hegyiben egy kopja gombbal...".

Már nincs ilyen buja gyümölcserdeje, nagyobb is lett, de nem vesztette el a hasonlíthatatlan báját az egy főutcás, orsós alaprajzú községünk. A református templom és a fa harangtorony is ugyanott, az utca kiszélesedésében áll.
A régi települést a Tisza a XVII. században elpusztította, utána költöztek ide az 1848 előtt többségében jobbágy lakosok.
Ma az 524 hektáros község soros elrendezésű szalagtelkein 108 lakásban 285-en élünk; megélhetési forrást a mezőgazdaság jelent számunkra. Jellegzetes terményünk a „nemtudom szilva” és a dió.

Féltve őrizzük nagy szülöttünk emlékét, méltó utódaik szeretnénk maradni. Megőrizni a település amilyennek Ő látta, amit számára Csécse jelentett: „ tündérsziget…. nagy tágasságot, a színes és csillogó végtelent jelenti, a tavaszi napfényt és a tág tüdőt”.

Hopka András
polgármester


Az önkormányzat jelképei: címere és zászlaja. A címer:

A falu címrere
 tollat fogó kéz Móricz Zsigmond
 búzakalász mezőgazdaság
 torony harangláb, református templom
 víz Tisza-folyó

A Tisza-part fotója Tiszacsécsénél

 A Tisza-part
 


 


Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Tiszacsécse Község Önkormányzata

Önkormányzat intézményei

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

VÁLASZTÁS - 2014

Tiszacsécse Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés