Pölöske

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

A Nagy Széchenyi Pölöskén

Régészeti örökség

Látnivalók, nevezetességek

A Pölöskei-tavak

Itt élt közöttünk

A falu gazdasági helyzete

Alapítványok

Programok

Rendezvények

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt...

Vállalkozások

Önkéntes Pont Pölöske

Térkép
A Pölöske elnevezés egyértelműen a Pilis szóból származik, melyből jelentős mennyiség található hazánkban. Ősi kéziratokban, forrásokban a következő írással fordul elő: Ples, Pljes. Több hegynek a neve, vagy hegyi falunak. Ebben a kiejtésben mindig kopasz, tar hegytetőt, növényzet nélküli kopár ormot jelent. A szó eredeti, legősibb értelme: papi tonzúra, hajkorona, melyet a szerzetesek használtak.
Római korbeli leletek tanúsága szerint kb. 2000 évvel ezelőtti település.
Árpád korától lakott terület, lakói mindig magyarok voltak. Temploma és a település a tatárjárás előtt a mai falutól 1-2 km-re volt. (A területet ma Hidegkuti dűlőnek nevezik.)
1234-ben a hahóti monostor alapítását jóváhagyó oklevélben említés van a faluról.
1270-ben jelenik meg Plyske néven.
1318-ban Piliskeszegként említik.
1353-ban Piliskeszentmihály.
1513-ban Peleske.
Összefüggő adatok 1550-ből: a pusztulásról, enyészetről esik szó mindenütt. Részben a hódoltság miatt, részben az egyházi fegyelem megfogyatkozása révén. A pölöskeszentmihályi plébániát mondják a környék egyik legjobb plébániájának, de Szele Jakab erőszakos foglalásai, zaklatásai miatt az is romossá lesz. Ebben a korban az lett volna a jellemző, hogy minden plébániának iskolája van. Ez a mi környékünkön sajnos nem volt valószínű, mivel a papság alacsony képzése, képzettsége ezt nem tette lehetővé. Ekkor még csak Egerszegen volt iskola.
A tájegységben 1720 az az év, amikor nem csak hitéleti, de társadalmi és gazdasági fellendülés is van.
1725-ben történik jobbágyok telepítése, s községgé alakulása a falunak.
A 18. század második felében a falut átvette a Széchenyi család.
1788-ban önállósul Pölöske és Szentmihály.
1805-ben szomorú események: leég a plébánia, majd rá pár napra a Schubli család majorja ég el, átterjed a tűz a templomra is, és az is elhamvad, a harangok megolvadnak. – a tűz oka ismeretlen.
A tűz több esetben is pusztítja a falut, mint 1855-ben is, amikor nyolc ház égett le. Pölöske nagyobb része elhamvadt. Kigyulladt a vendégfogadó északi tőszomszédságában a ház és elharapózott az egész falura. Ebben az évben kolerajárvány is volt. 
Az I. világháborúban az országhatár aránylagos közelsége, a harcok váltakozó sikerei a déli fronton feldúsították a szürke kis falu életét. Idegen katonákat szállásolnak a faluban. Az itt lévő katonák, foglyok nincsenek javára sem erkölcsileg, sem anyagilag a falunak. A sok sebesült miatt az iskolát hadikórházként használják. A kórházként kezelt iskola a gyermekeknek nem adja át a tudást. 1918. február 18-án a katonák elvonulnak a faluból, a lakosság fellélegezhet, hiszen a katonák ellátásából, ápolásából semmi haszon nem volt, erkölcsi, anyagi kár azonban annál több. A II. világháború után önállóságát elvesztette és csak 1990-ben nyerte vissza. Közben  közigazgatásilag Búcsúszentlászlóhoz tartozott. 

 1935-ben a településen 1451 lakos élt és 206 lakóház volt. A birtokviszonyokra jellemző, hogy a 8542 holdat bíró faluban a földek nagyobb része a nagybirtokosok kezén volt. 
Az 1664-es pölöskei hősök emlékműve

 

 Az 1664-es pölöskei hősök emlékműve

 
Témaelválasztó  ikon


Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzatok, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

Közérdekű tájékoztatás

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Pölöske Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés