Pölöske

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

A Nagy Széchenyi Pölöskén

Régészeti örökség

Látnivalók, nevezetességek

A Pölöskei-tavak

Itt élt közöttünk

A falu gazdasági helyzete

Alapítványok

Programok

Rendezvények

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt...

Vállalkozások

Önkéntes Pont Pölöske

Térkép
Pölöske község  Zala megye középponjában található, 908 fős kistelepülés. Zalaegerszegtől délkeletre, mintegy 18 km-re fekszik a Szévíz-csatorna völgyében, a 75. számú főút mellett, mely a Balatont köti össze a rédicsi határátkelővel, jelentős idegenforgalmat lebonyolítva. A falu kedvező közlekedés-földrajzi helyen fekszik. Távolsági autóbusszal Zalaegerszeg és Keszthely felől megközelíthető. Vasútvonal a falu határában húzódik, de vasútállomás a  szomszédos településeken - Bak, Búcsúszentlászló és Zalaszentmihály -  van.

A falu hatalmas területű, mintegy 4500 ha. A terület jelentősebb vízfolyásai a Szévíz-csatorna, az  Eszterág- patak és a Bebesi-árok.

 A falu legkiemelkedőbb nevezetessége a Pölöskei-tó.  A tó és környéke igen jelentős táji, természeti értékekkel rendelkezik. Ennek megőrzése érdekében a tó és közvetlen környéke 1985 óta védelem alatt áll, megyei védettségű természetvédelmi terület. A védetté nyilvánítást a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportja kezdeményezte. Oka a mintegy 120 ha felületű, vízzel borított sajátos lápréti flórája, értékes madárvilága, és természetes eredetű tájképi megjelenése.

Légi fotó a faluról
 
Pölöske madártávlatból
 
A terület változatos domborzat, változatos vízgazdálkodású. A tótól keletre lévő területek – melyek erdősülése jelentős – magasan fekvő dombvonulat részei. Magasabb fekvésű az Ördögvár környéke is, amely védelmi szempontból volt jelentős. A magasabban fekvő területekről szép kilátás nyílik a tóra, a településre, a környező tájakra.

 

Témaelválasztó ikon

 Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzatok, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

Közérdekű tájékoztatás

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Pölöske Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés