Pölöske

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

A Nagy Széchenyi Pölöskén

Régészeti örökség

Látnivalók, nevezetességek

A Pölöskei-tavak

Itt élt közöttünk

A falu gazdasági helyzete

Alapítványok

Programok

Rendezvények

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt...

Vállalkozások

Önkéntes Pont Pölöske

Térkép
A falu alapvetően mezőgazdasági jellegű település. Infrastrukturális ellátottsága jónak mondható. Minden lakásban van villany, vezetékes ivóvíz. A szilárd hulladékgyűjtést az önkormányzat ingyenesen biztosítja a lakosság számára. Gázközmű, vezetékes telefon, kábel televízió igénybevétele is biztosított. Szennyvízcsatorna kiépítése 2006-ban kezdődött, melynek átadása 2007 nyarára várható.
A falu demográfiai helyzete kedvezőtlen. Míg a II. világháború előtt meghaladta az 1400 főt, ma ennél több mint félezerrel kevesebb, 908 fő lakja. A létszám évről évre való csökkenése az elvándorlással és a természetes fogyással  függ össze.

Az önkormányzat 2002-ben pályázatot adott be a kishegyi út felújítására, amit sikeresen teljesítettek is. Az ilyen, és ehhez hasonló fejlesztések javítják a helyiek életkörülményeit, amely a lakosság helyben maradását segíti elő. A kishegyi út felújításával a gazdák esélyt kaptak arra, hogy mezőgazdasági tevékenységüket jobb körülmények között végezhessék.
Szőlőtermesztéssel már inkább csak az idősebbek foglalatoskodnak, szinte naponta járnak fel a hegyre, hogy ha csak egy órányi munkával is, de rendezgessék területüket.

A területen jelentős tőzegbányászati tevékenység folyt. A lápföld és a lápmész kitermelése közel 30 éves múltra tekint vissza. A tőzeg kisvasúton került elszállításra. Sajnos a kisvasutat teljesen felszámolták, a nyomvonal egy része víz alá került. A töltés nyoma és néhány ledöntött, elrozsdásodott csille még ma is megtalálható.

A földosztáskor Zala megye legnagyobb egy tagban álló birtoka a Teleki család birtoka volt.


Témaelválasztó ikonNagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzatok, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

Közérdekű tájékoztatás

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Pölöske Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés