Pápateszér

Vezetők

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

A r.k. templom és plébánia története

Műemlékek, látnivalók

A falu gazdasági helyzete

Közintézmények

Alapítvány

Programok

Civil szervezetek

Képtár

Térképek

A falu centruma madártávlatból

A falu centruma madártávlatból

Pápateszér község Veszprém-megye észak-keleti részén, Pápától 25 km, Pannonhalmától 24 km, Győrtől 50 km távolságra fekszik. Földrajzi helyzetét tekintve a Dunántúli-középhegységtől északra a Bakonyvidék középtájon és a Bakonyvidék kistájcsoporton belül a Pápai-Bakonyalja kistáj északi részén található.
A 185 m tengerszínt feletti magasságban fekvő többutcás település a Bakonyalja DK-ÉNY-i irányú, hosszan elnyúló homok-, illetve kavicshátai között helyezkedik el. A részben a község területén lévő erdők, patakok - Szikegy-ér, Bánya-ér, Szakács-ér - völgyében réteket, a dombhátakon szántóföldeket, kisebb szőlőket találunk. A határ déli felében nagyobb összefüggő erdő van.
Neve a szláv eredetű tesar (ács) szóból származik. (Helyi hagyomány szerint a Teszér a határában lévő tíz érről nyerte, a „Tíz ér”-ből alakult ki. Természetesen ez az állítás nem állja meg a helyét, ugyanis hasonló elnevezéssel több település is létezik a történelmi Magyarország területén, így a közeli Ácsteszér, a Hont vármegyei Hontteszér {ma: Hontianske Tesare}, illetőleg Taszár neve is a tesar-ból ered.)
A település 137 ha területű belterületét a 2937 ha kiterjedésű külterület veszi körül.  Jellemző a területre a nagyvadak közül a róka, őz, szarvas, vaddisznó.

Légifotó Pápateszérről

 Légi fotó Pápateszérről

 Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat
PÁPATESZÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Az önkormányzat intézményei

Közfeladatot ellátó szerv vezetői

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Iparűzési adó

Nyilvántartások

LETÖLTHETŐ NYOMTATVÁNYOK

Pápateszéri KÖZÖS Önkormányzati Hivatal

Pápateszér Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés