Nógrádmegyer

KÖZSÉGÜNKET TÁMOGATJA

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Műemlékek, látnivalók

Mozgó képek Nógrádmegyerről

Akire büszkék vagyunk

A falu gazdasági élete

Befektetés

Alapítványok

Programok

Rendezvények

Egyház

Civil szervezetek

Közintézmények

Deutsch

In English

Vállalkozások

Térkép
A falu története

A település már 1292-ben szerepel az okiratokban, ekkor a Rátót nemzetség birtoka. Nevének utótagja arra utal, hogy egykor a Megyer törzsbeliek települése volt. Régebben 11 tanya, illetve puszta tartozott a településhez, amelyekből mára mindössze kettő maradt. A XIV. század elején Marczali László bán fia, Dezső a település birtokosa, aki 1329-ben Szécsényi Tamás vajdának adta el. Később Lászlófi Lóránd, majd Pásztohi Ferenc és Zsigmond a tulajdonosok. A török hódoltsági területhez tartozott a XVI. század közepén. 1598-ban Szentmariay György a földesura. A XVIII. századtól egymást váltják a birtokosai.

 

A II. világháború utáni tanácsrendszerben 1973-tól Magyargéc és Nógrádmegyer községek közös tanácsban működtek, Nógrádmegyer székhellyel. 1990-től külön önkormányzat alakult, de még a körjegyzőség 1992 végéig megmaradt. Ettől kezdve önálló községi önkormányzattal rendelkezik, 2002-től ismét van cigány kisebbségi önkormányzata.


A község jelképei: címere és zászlaja.
 
A címerpajzs formája megőrizte a megyei formát, hiszen a település része a megyei régiónak. Szimmetrikus osztásának jobb oldalán a római katolikus templom keleti része látható, sötétkék (ultramarin) háttérrel, arany-ezüst színben.
A hangsúlyos (54 m) magas torony 1890-ben épült, a helyi születésű Végh Pál plébános ajándékozta a falunak. Csatlakozik az 1790-es évben készült barokk hajóhoz.
A címerpajzs bal oldalán - narancsszínű (vörös) mezőben - aranyló nap szórja sugarait -, a templom alapvonalában folytatódó lombos és tűlevelű facsoportra. Ezek sötétkék színűek, és utalnak a település gazdag növényzetére.
A címerpajzs fölötti kék-narancs (kék-vörös) színű ívelt szalagon aranybetűkkel "Nógrádmegyer" - a település neve olvasható.
A címerben szép helyet kapott a templom képe, mint az emberek békéjének, szeretetének és jó szándékainak megtestesítője.
A hívők számára ez még többet jelent: magas tornyával a templom egy felkiáltójel, mert összeköti a nógrádmegyeri földet (lásd a címerben a fákat) az éggel (lásd a napot), és azt hirdeti: az Isten áldását kapják meg itt az emberek. De most mást is össze kell kötnie egymással: a 21. századot a 20. századdal.
A címerre vonatkozó tervek négy változatban készültek el, melyet előbb a képviselő testület, majd a Képző- és Iparművészeti Lektorátus hagyta jóvá.
A címert Radics István helyi születésű festőművész készítette és ajándékozta falujának.


 Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változatNÓGRÁDMEGYER KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Az önkormányzat intézményei

HIRDETMÉNYEK

PÁLYÁZAT

Közérdekű adatok

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Közbeszerzési terv 2012. évre

Nógrádmegyer belterületi vízrendezése

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Statisztikai összegzés az éves közbeszerzésekről

VÁLASZTÁS - 2014

Rimóci KÖZÖS önkormányzati Hivatal

Nógrádmegyer Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés