Mezőszilas

Köszöntő

A település leírása

A falu története

Partnertelepüléseink

Műemlékek, látnivalók

Híres szilasiak

Programok

Rendezvények

Egyházak

Civil szervezetek

Közintézmények

Ez történt...

Vállalkozások

ÚMFT infovonal:
06 40 638 638

nfu@meh.huwww.nfu.huKözép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

www.kdrfu.hu
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional Level A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0 

REFORMÁTUS TEMPLOM
Református templom és lelkészlakás

A faluban a Petőfi u. 60. sz. alatt található  református templom. 

Építésének ideje 1794-1797. A ma álló kőtemplom a második temploma az egyházközségnek. Az első templom a hagyomány szerint vesszőfonásos, fecskefarkú templom volt. Az épület leégett, odavesztek az anyakönyvek és más fontos iratok is, így az anyakönyvek  csak 1757-től találhatóak.SZENT MIHÁLY TITULUSÚ

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM
Szent Mihály titulusú római katolikus templom és plébánia

A mezőszilasi Szent Mihály titulusú templom a Fő u. 66. sz. alatt található.

1934-1937 között épült eklektikus stílusban.
 
A templom felépítéséhez 1934-ben országos gyűjtést indítottak. Az országos gyűjtésből, valamint a Droppa, a Végh és a Halász családok segítségével, valamint a katolikus családok hozzájárulásával épült fel.

A főoltár képe Guido Reni Szent Mihály festményének egy ismeretlen festő által készített másolata. A másolatot Rómában a veszprémi püspök rendelte meg 1769-ben. 1907-ig a veszprémi székesegyház főoltár képe volt.

A templom építését támogató családok közül a templomban nyugszanak: Végh István és Végh Istvánné, Lencs Lajosné, Dr. Végh János és Dr. Végh Jánosné.

Strommel – kastély , Fő u. 55.


 
Strommel-kastély

Ápoló-gondozó otthonként működő épület hajdan a Kenessey család tulajdona volt., majd bérlőként Beéri Balog Gyula lakott benne 1898-ig. Ezután a kastélyt   Lorsy Herman vásárolta meg. 1923-ban Salamon Ödön birtokába  került. 1928-tól Strommel Henrik az új tulajdonosa.

Ízlésesen berendezett kastély, 1000-1200 kötetnyi egységes kötésű könyvvel, hanglemezekkel, díszcserépkályhával, mely a pécsi Zsolnay gyárban készült. A kályha csempéi feltevés szerint az emberpár paradicsomból való kiűzetését ábrázolták. A kályhát a háború után széthordták.

   
 Díszítések  

Droppa – kastély , Fő u. 54.

 


 Droppa-kastély homlokzat
Droppa-kastély a kert felől

Az 1800 körüli években épült kastély először a Huszár családé volt. Tőlük vásárolták meg a  Bárándyak, majd Szécsy Illés lett a tulajdonos. Ezután a kastélyt Blaskovics Ernő, a híres Kincsem versenyló tulajdonosa vásárolta meg, és adományozta Szabó Karolina színésznőnek. 1911-től Droppa Károly és Szabó Karolina a kastély tulajdonosai. A kastély emeletének belső díszítő munkáit a tulajdonos olasz mesterekkel készítette. 1912-ben álkupolával, toronnyal, renaissance-terasszal, műmárvány angol hallal bővítették a kastélyt.

Haláluk után 1929-ben Droppa Kálmánné és testvéréé lett, ők az államosításig laktak benne. 

   
 Oszlopsor 
Oszlop díszítése
 

Kereszt

 

A Petőfi utca és a Vízsor eleje közötti területen található az ún. Kereszt-kertben.A Kereszt-kert


Helyén az 1830-as évek legelején a Nicky család által állított fakereszt ált. 1838-ban a kolerajárvány áldozatainak emlékére gróf Nicky Lajos katolikus földesúr kőkeresztre cseréltette.
 

A Dísz-ivókút   Dísz ivókutat 2009-ben építtette az önkormányzat . A Dísz ivókutat  és a parkot Szűcs Gábor okleveles táj- és kertépítész tervezte.

HŐSÖK SZOBRA, HŐSÖK TERE


   
  HŐSÖK SZOBRA
                              felújítás előtt                                                               felújítás után

Az I. világháborúban hősi halált halt szilasbalhási katonák emlékére állíttatta a község 1925-ben. A szobrot Farkas Béla szobrászművész készítette. A szobor talapzatán az I. világháborúban elesett 163 katona nevét vésték fel.  A szobor az Erzsébet téren áll. A térnek eredetileg kerítése volt, belül padokkal, fákkal volt beültetve, ezek kivágásával nyertek helyet a szobornak. A teret Erzsébet királyné meggyilkolásának emlékére 1898-ban jelölték ki és 1908-ban, halálának évfordulóján fákkal ültették be.

 
 
 


Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Mezőszilas Község Önkormányzata

Az önkormányzat intézményei

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 9. § (1) bek. végrehajtása

Közérdekű hírek

LAKOSSÁGI VÉLEMÉNYEZÉSRE!

TÁJÉKOZTATÁS

Mezőszilasi KÖZÖS Önkormányzati Hivatal

Mezőszilas Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés