Maglóca

A falu fekvése, megközelíthetősége

A falu története

Maglóca neves személyiségei

Műemlékek, látnivalók

A falu gazdasági helyzete

Programok

Rendezvények

Egyház

Közintézmények

Ez történt...

Térkép
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional Level A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0A falu egyik szép épülete 

A falu egyik szép épülete

Évszázadok óta a falu lakossága a mezőgazdaságból élt, hiszen a hátság szántóföldjei mindig jó termést biztosítottak. A legmagasabb lakosságszámot 1943-ban érte el: 74 házban 369 lakos élt. Ekkor még működött a faluban iskola.1945 májusában felemás módon történt a földosztás, nem a maglócai határban, hanem Acsalagon túl, a volt uradalmi földeken. TSZ csak 1959-ben alakult „Rákóczi MgTSz” néven. Az 1960-as évekre a lassú fejlődés a jellemző. A munkaképes lakosság nagy része Győrbe járt ipari munkásként, de ők sem adták fel a háztájit. 
Az 1970-es években lassan hanyatlásnak indul a község. A faluban 80 házban már csak 256-an laknak. Nőtt a fiatalok elvándorlása, a TSZ-t a többi környékbeli szövetkezettel együtt a bősárkányihoz csatolták 1975-ben.
A rendszerváltás után már csak 135 lakosa van a falunak, zömmel nyugdíjasok. Osztrák és német állampolgárok több hétvégi házat vettek családjukkal. Az innen elszármazottak sem adják el szüleik halála után a szülői házat, hanem hétvégi házként használják. Lakóinak száma 2006-ban 96 fő , a lakások száma pedig 69-re csökkent. A lakosok többsége nyugdíjas. Az aktív lakosság egy része ma is mezőgazdaságból él, többen naponta bejárnak győri, csornai vagy jánossomorjai munkahelyükre dolgozni.
A település területe 577 hektár. Önálló bolt nem működik, a lakossági ellátást mozgóboltok (kenyér, tej, palackos gáz) biztosítják. Meleg-konyhás vendéglátó-egységgel nem rendelkezik, kereskedelmi szálláshely sincs a faluban.
A rendszerváltás után az önkormányzat a falu és a templom csinosításába fogott. A lakások vezetékes ivóvízzel ellátottak, kiépült a telefon- és földgázhálózat. Tervezik a szennyvízcsatorna-rendszer megvalósítását is.

 
Témaelválasztó ikonNagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Önkormányzat, Polgármesteri Hivatal

Az önkormányzat intézményei

Gazdasági program 2011-2014 évekre

Közbeszerzési terv - 2011.

Önkormányzati hirdetmények

Hirdetmények

Letelepedési támogatás, eladó házak és telkek a faluban

Közbeszerzési terv - 2010.

KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Maglóca Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés