Álmosd

Gyászhír!

A falu fekvése, természeti adottságai

A község története

Híres álmosdiak

Műemlékek, látnivalók

A község ékessége

Egyházak

In English

Deutsch

Új színfolt a faluban!

Fanatikus szurkoló levele

Térképek
A község középkori eredetű református templomát a korábbi részeket felhasználva 1805-ben újraépítették, majd 1822 és 1824 között tovább alakították.
A templomkertet vaskos kőfal vette körül, amely XVI. századi eredetű, s védelmi célt is szolgált.  A Nagyváradi erődítésrendszer külső részét képezte. A zömök, vaskos torony a szépen tagolt toronysisakkal hatásosan formálja a faluképet.
 
 

I. világháborús emlékmű

1922-ben az országban elsőként Álmosd lakói állítottak emléket az első világháborúban elveszített fiaiknak.  Az 1914-1918 között elesett 101 falubéli katona előtt tisztelgő emlékmű a református templom kertjében található. Hajdú-Bihar megye egyik legszebb első világháborús emlékműve két méter magas kőalapzaton, egy kertben ülő, kezében mirtuszággal, elvesztett kedvese tölgyfakoszorúval övezett katonacsákós fejfájára leroskadó fiatal nőalakot ábrázol. 

A műnek kissé szecessziós jelleget ad a gazdagon mintázott növényi környezet.

 A műkő szobor készítője egy ismeretlen, a kortársak szerint olasz művész, aki Nagyváradon 1917-ben hadifogságban mintázta alkotását.

 

Post-mail-art múzeum
Álmosd, Kölcsey út 26.
Tel.: 06-52/388-078
Nyitva tartás: Bejelentkezéssel látogatható

 A művészi értékű postai küldeményekből rendezett mail-art kiállítást  Joseph Kadar magyar származású, Párizsban élő festőművész hozta létre.
A múzeumban fotók, festmények, régi tárgyak láthatók. A művész saját munkái mellett többek között Picasso, Deim Pál litográfiái és több ezer éves régészeti leletek is helyet kaptak a gyűjteményben.

Joseph Kádár anyai nagyszülei itt éltek a községben. Gyermekkorában, de felnőtt ifjúként is sokat tartózkodott itt. Ő vásárolta meg és újította fel a Post-Mail Art leendő épületét, majd tablókat készített művésztársaival, melyek postai küldeményeket, bélyegeket mutatnak be. A kiállítás 2000. augusztus 8-án - Kölcsey Ferenc születésének 210. évfordulóján nyílt meg.
 

Kovácsmúzeum
Álmosd, Rákóczi u. 2.
Tel.: 06-52/388-078
Nyitva tartás: bejelentéssel látogatható
Kapcsolattartó:Nagy Sándorné gondnok, Álmosd, Kölcsey u. 25Mucsi Mihály kovácsmester műhelyének a XIX-XX. századfordulójáról fennmaradt berendezése látható teljes szerszámkészletével és az itt készült tárgyakkal (patkók, szekér-, ekealkatrészek stb.).
1981 óta helyi védettség alatt álló népi ipari emlék.
Az épület, a cseréptető és a vasalószín a gondos épület-helyreállítás eredménye.
  

 

 

Az álmosdi csata emlékműve

A császáriakat legyőző, Bocskai által vezetett 1604. október 15-ei csata emlékére készült hatalmas, faragott kőtömbökből álló, csatajelenetekkel, ágyúkkal díszített rusztikus emlékmű Győrfi Lajos szobrászművész alkotása.

Az Álmosd és Diószeg között 1604. október 15-én a hajdúk Bocskai vezetésével legyőzték a császáriakat. A győzelem azért jelentős, mert évtizedek óta ez volt az első győzelme az 1526 után három részre szakadt és leigázott magyarságnak. A török uralom elől menekülő parasztok, valamint a szabadságra vágyó, Habsburgok által uralt Királyi Magyarországon élő jobbágyok közül is sokan csatlakoztak Bocskaihoz.
Az emlékművet a tényleges csatatéren avatták fel a község és a Hajdú-városok Szövetsége kezdeményezésére, nagy szervezőmunka és összefogás eredményeként 1996-ban.

Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


Álmosd Község Önkormányzata wlink weboldal készítés